Ви тут:

Сєвєродонецьк в окупації: рашисти знущаються з тих, хто залишився у місті (НОВІ ВІДЕО)

19-01-2024
Категорія: 

У Сєвєродонецьк онлайн цього тижня опубліковано низку матеріалів з відео щодо критичної ситуації та жахітливих умов існування, що склалася в окупованому внаслідок російського військового вторгнення Сєвєродонецьку.

Відео зняті як місцевими мешканцями, що залишилися в окупації, так і заїзжими російськими гастролерами. 

Слід зазначити, що росіяни, які розповідають про страхіття виживання у Сєвєродонецьку, "забувають" сказати, що це прекрасне місто зруйноване та доведене до такого жалюгідного стану внаслідок повномасштабного російського військового вторгнення в Україну. Півтора роки окупації рашисти займаються тільки обіцянками та відвертою пропагандистською брехнею. А місто поступово вмирає...  

Промерзлі стіни й потоки води на голови: Сєвєродонецьк, який “не цікавий російським каналам”

У мережі з’явилось нове відео з Сєвєродонецька, авторка якого показала стан однієї з багатоповерхівок міста: будинок заливає водою, а стіни його промерзли від холоду. У таких умовах живуть люди.

“Це місто Сєвєродонецьк, 16.01.24. "Дякуємо" нашому меру за турботу про своїх жителів та “Єдиному замовнику” за зроблений ремонт у 23-му році”, - каже жінка, яка фільмує ситуацію.

Вона пройшлася кількома поверхами будинку. Показала, як його мешканці у під’їзді збирають воду, що стікає зверху, у різні посудини: пластикові тази, відра, бочки та каструлі. Вікна у під'їзді забиті плівкою та фанерою, стіни блищать від інею, фарба на них облущилася. Вода, судячи з кадрів, ллється до самого підвалу.

Також авторка відео зайшла у декілька квартир. У деяких з них  на вхідних дверях немає замків. Вікна розбиті, а стелі в аварійному стані й теж течуть. Коридорами “гуляє” вітер.

“Навряд чи таке покажуть по російських каналах, це не цікаво. Ми втомилися писати листи в "адміністрацію" нашого міста - марно. Їздити в "адміністрацію" міста, а також дзвонити на гарячу лінію й т. д. - даремно. Усі листи й дзвінки перенаправляють на Луганськ, який за великим рахунком, займається вирішенням своїх "проблем" коштом таких маленьких містечок, як наш "Бермудський трикутник", - йдеться у дописі до відео.

Також у ньому йдеться, що у місті працюють лише дві аптеки, у яких не вистачає ліків. Опалення немає у більшій частині міста. А люди живуть у зруйнованих будинках без вікон та дахів.

 

"Лише одна кімната опалюється буржуйкою": жахіття умов реабілітації дітей у Сєвєродонецьку

У реабілітаційному центрі для дітей з інвалідністю в окупованому Сєвєродонецьку побували артисти з російського воронежу. За їхніми словами, центр “знаходиться у жахливому стані”.

Зокрема, у приміщенні центру, повідомили росіяни, лише одна кімната опалюється буржуйкою. У цій же кімнаті дітям проводять усі процедури. На знятих кадрах видно, що деякі розбиті вікна у будівлі все ще затягнуті плівкою.

Дітей з інвалідністю багато, але не вистачає медичного персоналу та обладнання.

Крім того, “гості” звернули увагу на відсутність зв’язку у місті: на їхній виступ та роздачу подарунків змогли прийти всього четверо вихованців центру з 40, з батьками інших не змогли зв’язатися.

 

Обігрівачі з гільз та штори замість дверей: “сувора реальність” Сєвєродонецька

росіяни, які навідались в окупований їхніми військами Сєвєродонецьк, розповіли про "сувору реальність" міського реабілітаційного центру для дітей з інвалідністю. Єдиний лікар, який залишився у центрі, розповів, як самотужки підтримує роботу закладу та обігріває свою домівку гільзами від снарядів.

Зокрема, представник організації, яка приїхала у реаблітаційний центр, зафільмував будівлю зсередини. На стінах видно облущену фарбу, у людей на кадрах йде пара з рота. У центрі немає ні опалення, ні інших комунікацій. 

Навести лад у будівлі, каже лікар, він намагається “в одні руки” . За допомогою підручних матеріалів, які знаходить сам або привозять волонтери. Зокрема, вікна забиті плівкою та пластиковими панелями.

Замість дверей у масажний кабінет - штора. А свій масажний стіл лікар відібрав у містян на вулиці.

“Оцей стіл, по місту йшов, чоловік з жінкою тягнуть. Я їм кажу: “Чуєте, це мій стіл”. А він каже, що його мама спала на ньому у сусідній п’ятиповерхівці 6 місяців. Я кажу: “Я його забираю”, - пригадав він.

Також він показав, як майструє обігрівачі зі стріляних снарядних гільз.

“Оце гільза. Я тут роблю проріз, а всередину вставляю лампи, які обігрівають... І вона гріє, 150 Ватт. Ось у мене три гільзи вдома стоїть та обігрівають 13 квадратів. І ми ось так зиму, в принципі, й пережили”, - розповів лікар.

Його співрозмовника здивувало, що у будинках містян досі немає опалення.

“Та який? Нас там на 26-й рік поставили”, - відповів медпрацівник.

 

“Люди живуть у підвалах, а місто виглядає мертвим”, – ситуація у Сєвєродонецьку

релігійники з тульської області відвідали окупований російською армією Сєвєродонецьк й розповіли, що люди живуть у підвалах, а місто має мертвий вигляд.

Про це йдеться у їхньому відеосюжеті.

Один з представників сказав: “Коли перетинаєш кордон з містом, то розумієш, що це інший світ”. За його словами, за 10-15 кілометрів до Сєвєродонецька видно пустир, де раніше був ліс.

На представленому відео також зафільмовані руйнування житлових будинків.

“Оці будинки – це просто під'їзди без вікон, а в наступному під'їзді живуть люди. У такому стані, що все може рухнути. А у сусідньому будинку люди живуть просто у підвалі”, – розповів чоловік, додавши, що у підвалах у людей нема змоги умитися. Деякі з них мають “сантиметрові нігті на руках, бо немає елементарних умов”.

Він також поділився враженням, що Сєвєродонецьк виглядає мертвим містом: “Там нема життя, тому що немає комунікацій…Там вночі не горить світло (у житлових будинках - ред.)”

Також він розповів, що у місті навіть при невеликих морозах дуже холодно, бо “бетон охолоджується, й почуваєш себе, як у холодильнику. А люди живуть у такому стані вже два роки”.

 

 

За матеріалами: Сєвєродонецьк онлайн - https://sd.ua/

 





Рейтинг: 
Голосов пока нет