Ви тут:

Олександр Стрюк взяв участь у Другому Міжнародному Саміті міст та регіонів при Президентові України

10-05-2024
Категорія: 

У Києві відбувся Другий Міжнародний Саміт міст та регіонів. Участь у заході взяли Президент України Володимир Зеленський, Прем’єр-міністр України Денис Шмигаль, керівник Офісу Президента України Андрій Єрмак, представники Уряду, громад, а також представники 18 країн світу.

У заході взяв участь голова Луганської обласної державної адміністрації - начальник Луганської обласної військової адміністрації Артем Лисогор.

Представники громад Луганщини також долучилися до визначної події.

Сєвєродонецьку громаду представляв начальник Сєвєродонецької міської військової адміністрації Олександр Стрюк.

Цьогорічний захід, як і попередній Міжнародний Саміт, проходить під гаслом «As strong as united».

Основною ідеєю Саміту є мобілізація підтримки українських громад на горизонтальному рівні з боку іноземних міст та регіонів-партнерів, пошук нових партнерів, підвищення уваги до українських громад, посилення «українського порядку денного» на рівні європейських муніципалітетів.

Учасники обговорили низку тем, серед яких відновлення та розвиток громад і територій, європейська інтеграція України, робота з внутрішньо переміщеними особами, реабілітація жертв війни.

«Всі ці теми – конструктивні, а для нашої території – нагальні. Робота військової адміністрації сьогодні спрямована на всі ці напрямки. Крім того, ми допомагаємо тим, хто боронить нашу землю - надаємо захисникам підтримку за їхніми запитами. Як підкреслив Президент України Володимир Зеленський у своїй промові, ми всі маємо дбати про якість життя, щоб бути такими європейцями, які передадуть своїм дітям у спадок мир, силу і перспективу для всіх», - зазначив Олександр Стрюк.

Під час виступу на початку засідання Президент Володимир Зеленський подякував усім учасникам та міжнародним партнерам за допомогу Україні у розв’язаній Росією війні. 

“Бути зараз з Україною – це бути з Європою і за Європу. Мирну Європу. Ми всі побачили у часі війни те, наскільки важливо, щоб європейська спільнота не виявляла слабкості. Ми наблизились впритул до фактичного старту переговорів про вступ до ЄС, виконавши всі вимоги. У червні має розпочатися етап перемовин. Я закликаю вас нарощувати співпрацю між містами і громадами у цьому форматі”,  – сказав Президент.

Він також зазначив, що наразі вже підготовлені нові домовленості між громадами України та країн Заходу, які зможуть додати ще більше сили Україні.

Голова Європейського парламенту Роберта Мецола наголосила, що європейська спільнота завжди допомагала Україні у війні з Росією і планує зміцнювати цю співпрацю і надалі.

“Ви боретеся не лише за те, щоб захистити свою країну, ви боретеся за загальний мир. Саме тому ми стоїмо разом з вами від самого початку повномасштабного вторгнення. Мешканці європейських міст і сіл відкрили себе, свої будинки і серця для Українців. Ми активізували і продовжуємо активізовувати допомогу і підтримку України. Євросоюз та Європарламент завжди разом з Україною і готові її підтримувати”, – зазначила Роберта Мецола.

Спікер Парламенту Руслан Стефанчук під час виступу подякував усім, хто долучився до Саміту. Він підкреслив, що наразі українська влада діє на засадах співпраці за зміцнення звʼязків із західними партнерами.

“Європа для нас — це одразу про декілька дуже емоційних речей. Питання єдності, підтримки і солідарності. Особливо хочу подякувати Європарламенту за те, що від перших днів повномасштабного вторгнення і до сьогодні ви разом з нами”, — заявив він.

На результативності співпраці громад України та Європи наголосив Прем’єр-міністр України Денис Шмигаль. Він зазначив, що наразі практика муніципальних та регіональних співробітництв зарекомендувала себе як успішна та результативна.

“Ми вже маємо понад 1 600 партнерських угод. Найбільше — з громадами Польщі та Німеччини. Також поширюється практика міжнародного патронату. Наприклад, Данія наразі підтримує Миколаївщину, а Франція – Київщину та Чернігівщину. Партнерства — це ще один драйвер нашої євроінтеграції. Завдяки цьому зміцнюються звʼязки між містами та громадами”, – підкреслив Денис Шмигаль.

Також премʼєр-міністр назвав ключові результати муніципального співробітництва України та Європи. Це, зокрема, патронат, відбудова, розвиток економіки та муніципального співробітництва, а також гуманітарний напрям.

Денис Шмигаль також загадав про те, що міжнародні партнери активно допомагають Україні у сфері відновлення енергетичної інфраструктури. 

Міністерка економічного співробітництва і розвитку Німеччини Свенья Шульце підкреслила, що зміцнення міжнародної співпраці не лише допомагає Україні у боротьбі, але й сприяє процесу євроінтеграції.

Також вона звернула увагу на готовність Німеччини продовжувати підтримку України.

“Наразі Німеччина готова допомагати Україні у трьох напрямках. Це економічна підтримка, робота з бізнесами та приватним сектором, а також енергетичне відновлення. Саміт – це продовження нашої загальноєвропейської солідарності з Україною”, – зазначила Свенья Шульце.

Президент Конгресу місцевих і регіональних влад Ради Європи Марк Кулз також підкреслив, що наразі помітним є успішний перебіг процесу децентралізації в Україні. За його словами, такі реформи наближують нашу країну до Європи та сприяють більш успішному процесу євроінтеграції.

Представник Комітету регіонів і віцепрезидент Бургундії-Франш-Конте у Франції Патрік Моліноз звернув увагу, що наразі Україна є значно ближчою до Європи. І це стало можливо, зокрема, і завдяки Конгресу місцевих та регіональних влад при Президентові України.

“Наразі я зробив для себе три важливих висновки щодо співпраці з Україною. По-перше, Конгрес допомагає зміцнювати та посилювати роль громад в Україні. І завдяки цьому посилюються звʼязки з Європою. По-друге, набагато легше надавати воєнну допомогу через співпрацю на локальних рівнях. І третій висновок — найважливіший — це те, що перемога України – це перемога для всієї Європи”, – підкреслив Патрік Моліноз.

Губернатор штату Вашингтон Джей Інслі нагадав, що США, як і європейська спільнота, активно допомагають Україні і готові надалі зміцнювати співпрацю у актуальних напрямках. Зокрема, енергетиці та технологіях.

“Партнерство з Україною дасть змогу будувати нові енергетичні обʼєкти, залучати у цей процес нові технології. Разом з партнерами з України ми зможемо будувати модернізовані енергетичні системи. Звісно, також ми не забуваємо про відбудову, яка є важливою для України. США стоять разом з Україною і готові допомагати у всьому, що необхідно”, – заявив Джей Інслі.

 

За інформацією Конгресу місцевих та регіональних влад при Президентові України:

]]>https://www.congress.gov.ua/u-kyievi-vidbuvsia-druhyy-mizhnarodnyy-samit...]]>





Рейтинг: 
Средняя: 5 (1 оценка)