Держпродспоживслужба інформує: Ботулізм - це вкрай небезпечно

01-12-2017

Сєвєродонецьке міське управління Головного управління в Луганській  області повідомляє  про випадок ботулізму, у мешканця  м. Сєвєродонецька,  який пов'язаний з вживанням риби в'яленої непотрашеної невстановленого походження.  На даний час хворий знаходиться на стаціонарному лікуванні у відділенні анестезіології та інтенсивної терапії КУ СМБЛ.

В Україні, з початку 2017 року, на ботулізм захворіло 90 осіб, 9 з них померло. Оскільки останнім часом в Україні збільшилась кількість випадків ботулізму, враховуючи вкрай обмежений доступ до протиботуліничної сироватки в лікувальних закладах, Сєвєродонецьке міське управління нагадує наступне:

 Ботулізм - хвороба, що виникає в результаті отруєння токсинами бактерій. Вони містять одну з найсильніших у природі отрут - ботулотоксин

Які шляхи зараження? 

Небезпечними можуть бути домашні консерви: томатний сік, баклажани, цвітна капуста, огірки, квасоля, зелений горошок, буряковий сік, гриби, консервовані ягоди та фрукти. Також ризик захворіти є під час вживання в'яленої та солоної риби, балика, консервованої м'ясної тушонки, домашньої ковбаси, шинки. Консерви з токсином мають вигляд зіпсованих, з'являється неприємний запах пом'якшення консистентності продукту, утворюється газ, деформація металевих банок. Проте часто консерви зберігають нормальний зовнішній вигляд.

Як виявити ботулізм?

Спочатку хворого турбують нудота, блювання, характерний біль у животі, рідкі випорожнення без патологічних домішок. Це продовжується 20-24 години. Порушення зору - одна з найперших ознак ботулізму. Хворого турбує "сітка" перед очима, двоїння предметів, важкість читання. Одночасно виникають спрага, сухість слизових оболонок, розлад ковтання, може змінитися тембр голосу. Захворювання може супроводжуватися паралічем дихальних м'язів.

При будь-якому із симптомів потрібно звернутися до лікарів.

Що робити, щоб не захворіти? 

Не вживати в їжу несвіжі на вигляд копчені продукти, консерви, домашні закрутки, особливо із деформованої банки. При готуванні домашньої консервації дотримуватися рецептури і правил стерилізації. Консервувати лише свіжі м'ясні продукти, овочі, гриби.

Сєвєродонецьке міське управління Головного управління Держпродспоживслужби в Луганській області.