Ви тут:

Обережно – гриби!

23-05-2016
Категорія: 

Гриби – це дарунок лісу, але водночас вони є небезпечним продуктом харчування, який може привести до отруєння, а іноді й смерті. Отруєння організму викликають токсини, алкалоїди та сполучення важких металів, які містяться в грибах.

При зборі грибів, навіть при наявності деяких знань і досвіду, завжди необхідно суворо дотримуватися основних правил. Тоді ви уникнете випадкових помилок, що можуть призвести до отруєнь. Правила і поради з попередження отруєнь грибами треба добре пам'ятати і використовувати при зборі і готуванні грибів.

  • Збирайте в лісі тільки ті гриби, про які ви точно знаєте, що вони їстівні.
  • Гриби, що ви не знаєте, або ті, які викликають сумнів, не слід вживати в їжу і пробувати на смак, тим більш у сирому вигляді.
  • Ніколи не збирайте і не вживайте грибів, які у підстави ніжки мають клубновидне стовщення, оточене оболонкою (як, наприклад, у блідої поганки і червоного мухомора) і не куштуйте їх на смак.
  • Коли ви збираєте гриби, особливо сироїжки, намагайтеся брати їх з цілою ніжкою, щоб не упустити з виду важливої ознаки, зазначеної в попереднім правилі.
  • Якщо ви збираєте в лісі печериці, звертайте особливу увагу на колір платівок. Ніколи не збирайте і не їжте «печериці», що мають платівки білого кольору. У дійсних їстівних печериць пластинки швидко рожевіють, а потім сутеніють. У смертельно отруйної блідої поганки, схожої зовні на печериці, пластинки завжди білого кольору.
  • При зборі зморшків потрібно завжди пам'ятати про правила їхнього готування. Зморшки варто спочатку прокип'ятити у воді протягом 7-10 хвилин, а відвар обов'язково вилити. Тільки після такої обробки зморшки можна варити і жарити.
  • Не їжте гриби в сирому виді.
  • Не вірте поширеній думці про те, що отрутні гриби викликають потемніння цибулини чи срібних предметів, якщо їх опустити в посуд, де варяться гриби. Це неправильне уявлення!
  • Не збирайте гриби, навіть свідомо їстівні, у міських парках, скверах, дворах, а також уздовж автомобільних доріг. Гриби накопичують отруйні речовини і стають непридатними в їжу.
  • Принесені додому, гриби повинні бути в той же день розібрані по окремих видах і знову ретельно переглянуті. Гриби повинні бути в день збору чи не пізніше наступного ранку піддані кулінарній обробці.
  • При перших ознаках отруєння необхідно терміново звертатися за медичною допомогою. Самолікування може погіршити стан здоров’я.

Навчально-методичний центр цивільного захисту та безпеки життєдіяльності Луганської області

Рейтинг: 
Голосов пока нет
167
0