Ви тут:

1000 книжок — для публічних бібліотек Донбасу

09-06-2016
Категорія: 

Публічні бібліотеки Донбасу 13 червня 2016 року отримають 1000 книжок сучасної української та світової літератури від провідних вітчизняних видавців. Саме таким чином новий соціальний проект «Жива бібліотека», що реалізується благодійним фондом «Бібліотечна країна» спільно з командою випускників 12-го семінару «Відповідальне лідерство» ініціативи Аспен в Україні, відповідає на виклик сьогодення у регіонах Донбасу — відсутність українських книжок в українських містах.

Якою може побачити свою країну людина, котра в пошуках знань знаходить у бібліотеках рідного міста лише книжки, видані ще за часів радянського союзу, дозволені ще антиукраїнською та антилюдською пропагандою? Іншого, на жаль, й дотепер там немає. Саме тому цілями проекту “Жива бібліотека” є не тільки оновлення бібліотечних фондів переважно сучасною українською літературою, поширення культури читання, а й активізація діалогу шляхом проведення зустрічей діячів української культури з читачами, які мешкають у зоні АТО.Український письменник і журналіст Андрій Кокотюха, ініціатор та координатор проекту «Книжкова сотня», наголошує: «Понад усе сучасна бібліотека повинна ставити потреби читача. Саме читач, а не хтось інший, має визначати, що він буде читати і по яку книгу прийде в бібліотеку. Бібліотекар мусить орієнтуватися на вимоги читацької більшості й вимагати від видавця задовольнити потреби саме її. Хоча кожен читач має право знайти свою книгу. Натомість видавцеві найважче. Він повинен працювати з уже популярними й затребуваними авторами – але разом із тим залучати нових. Котрі так само орієнтуються на широкі читацькі верстви, проте – в змозі дати читачам й нову пропозицію. Таку, якої читач раніше не мав. Завдання видавця – бути активним і запропонувати те, від чого читацькі маси не зможуть відмовитися».

 

У першійзустрічі в рамках проекту “Жива бібліотека” 13 червня візьмуть участь відомі українські письменники Андрій Кокотюха, Сергій Жадан та Любко Дереш, видавець Олександр Красовицький, радник Міністра інфраструктури Юрій Гусєв, соціальний психолог Тамара Сухенко, журналіст Матвій Нікітін.Серед книжок, якими поповняться бібліотечні фонди у Луганській і Донецькій областях, такі видання, як патріотична бібліотека видавництва “Фоліо”, військові щоденники, зокрема “Іловайськ” Є.Положія, “Історія з грифом “секретно” В.В’ятровича, книги В.Шкляра “Залишенець. Чорний ворон”, С.Алексієвич «У війни не жіноче обличчя», Сергій Жадана "Ворошиловград", Андрія Кокотюхи "Червоний", Любка Дереша "Голова Якова".На думку Олександра Красовицького, генерального директора та засновника видавництва “Фоліо”, «основний елемент бібліотечної реформи – це заміна у фондах бібліотек книг, які десятиріччями не запитуються читачами, на актуальні новинки українських видавництв».

 

Проект «Жива бібліотека» на першому етапі передбачає передачу книжок до луганських бібліотек: обласної універсальної наукової бібліотеки ім. М.Горького у м. Старобільську, Сєвєродонецької міської публічної бібліотеки, Лисичанської централізованої бібліотечної системи. Другим етапом стане залучення широкого кола громадськості до цієї ініціативи, коли будь-який мешканець України зможе безкоштовно відправити «Новою поштою» книжки до бібліотек, розташованих на території зони АТО.

Наразі безкоштовно передали книжки 12 видавництв, серед яких: Фоліо, Наш Формат, Брайт Букс, Клуб сімейного дозвілля, Ніка-центр, Самміт книга, Мистецтво, видавець Лисенко М.М., Кальварія, Лілея-НВ, а також самі автори й приватні особи.

Допомогу в організації зустрічі 13 червня надав уродженець м. Сєвєродонецька Луганської області Григорій Шверк.





Рейтинг: 
1
Средняя: 1 (1 оценка)